Lagopus Mutus

Posted by: admin | Category: Friluftsaktiviteter | Comments Off on Tips til en bedre skjermet hage

Det hersker liten tvil om at vi kan få mye vær og vind i Norge. Dette kan være til både glede og forargelse for ivrige hageelskere, som kan oppleve at klematisen bare ikke overlever den kalde vinden, uansett hvor varmt det kan bli i solveggen. Norge er delt inn i 8 vekstsoner, noe som dessverre har innvirkning på hvilke planter som vil trives i forskjellig grad.

garden_113810035

Må du da bygge et enormt drivhus over hele hagen dersom du skulle ønske å dyrke noe som krever en litt varmere vekstsone? Neida! Her får du et par tips som kan hjelpe deg til å etablere en lunere, mer skjermet hage der også mindre hardføre planter vil trives.

  1. Lær om plantene dine! Noen større planter egner seg kanskje til å gi ly til mindre planter, eller kanskje trenger de bedre drenering? Vind er ikke alt.
  2. Plant en hekk! En svært effektiv og langvarig måte å gi ly er ved å plante en egnet hekk og la denne gro seg tett og frodig. Med godt stell vil dette være en investering som kan vare i flere tiår og gi deg grønn glede samtidig. Nå går det til og med å bestille dette på internett!
  3. Sett opp et gjerde. Et tett gjerde vil også kunne gi ly, men kan ofte kreve mer vedlikehold, sammenlignet med en hekk. Et gjerde krever vasking, maling og kanskje også utskifting av slitte planker eller lignende.
  4. Mur og puss. For en virkelig langtidsinvestering kan du vurdere å engasjere en murer til å mure opp en vegg for deg. Til forskjell fra et gjerde vil både murpuss og stein kunne lagre varme fra solen, i tillegg til å skjerme for vinden. Dette kan gjøre at enda mer varmekjære planter vil kunne overleve på de rette plassene. Kanskje drømmer du om en spansk hage som denne?